Pàgina inicial
espacio

Et donem alguns suggeriments per utilitzar els recursos que conté el laboratori, però hi ha moltes altres formes d'utilitzar-lo, segons la curiositat de cadascú: aquest és un itinerari per anar descobrint, per aprendre amb sorpreses. Hi trobaràs de tot: texts de gurus estrafolaris i de molt raonables, imatges i vídeos de possibles futurs mons i d'altres no tan probables. Simuladors que permeten calcular la població, l'economia i la mobilitat... i de les emissions que es podrien generar en tots aquests mons futuribles.

Encara que en bona part el futur sigui una incògnita i no pugui ni preveure's en detall ni ajustar-se d'acord amb els nostres interessos, si que hi ha futurs que hauríem d'evitar. Per exemple: un futur on continuessin creixent les emissions de CO2 a l'atmosfera, amb una economia encara dependent del petroli i dels combustibles fòssils, on les reserves tendissin a exhaurir-se entre greus conflictes socials i polítics... La Comissió Europea vol evitar aquest futur indesitjat i s'ha fixat com objectiu reduir les emissions de CO2 en un 20% el 2020, aconseguint un 20% de millora en l'eficiència energètica i augmentant un 20% la utilització d'energies renovables. Amb l'objectiu final d'arribar a disminuir les emissions en un 50% el 2050.

Tenint en compte que el sector transports hauria de fer una contribució decisiva per assolir aquest objectiu, seria possible pel sector arribar a reduir la seva contribució també en un 50%? Com ?

 

Llegeix alguns texts que t’ajudaran a reflexionar sobre la possibilitat d’una societat alliberada de la dependència del petroli i dels combustibles fòssils, i els impactes socials i ambientals que se’n derivarien, en particular sobre la mobilitat de les persones:


22
 
espacio


escenaris extrems

Selecciona i visualitza un per un els quatre escenaris extrems que et proposem.

Mira’l amb ulls crítics. Compara’ls .

  • Et semblen probables? Quin et sembla més convenient? A quin escenari t’agradaria viure?, quins llocs coneixes que s’hi assemblin?
     
  • Llegeix el que diuen els personatges: Et semblen versemblants, t’identifiques amb algú?, coneixes a molta gent que s’hi assembli?
     
  • Sobre els visionaris: Estàs d’acord en el que diuen? Coneixes altres gurus/visionaris que pensin el mateix?
     
  • Llegeix el text de Es pot imaginar el futur científicament?, i discuteix-lo amb els companys i les companyes.


22
 
espacio


Abans de fixar les teves pròpies preferències, o expectatives, en relació al futur de la població, la tecnologia i l’economia:
Llegeix els texts de Cóm serà Europa el 2050? i  2000-2050 un període en transició, i discuteix-los amb els companys i les companyes.


Després preguntat:

Sobre la població:

  • Avui viuen 490 milions de persones a la Unió Europea (de 27 Estats).  Continuarem sent a la Unió 27 països o ens engrandirem?, Turquia formarà part de la Unió?, i el Marroc? Hi haurà més migració?, d'on pot venir? Les persones viuran més anys, i doncs, hi haurà més gent gran? Com imagines la població d’Europa, de Catalunya?

Sobre l’economia:

  • Avui l’economia europea té uns nivells de renda per capita de les més altes del món, però no sembla tan dinàmica com la de molts països asiàtics, fins i tot la dels Estats Units es més competitiva.  Ens desindustrialitzarem?, tindrem tots feina al sector serveis, o al turisme?, o el major capital social d'Europa, serà un factor de competitivitat molt important?, Com imagines el futur econòmic?

Sobre la tecnologia:

  • Avui vivim encara en l’economia del petroli. L’evolució cap a l’hidrogen, i les energies renovables, eòlica, solar, serà més o menys ràpida. Els cotxes i en general els vehicles de transport seran elèctrics en pocs anys? Quina serà l’eficiència tecnològica dels vehicles?, quina font energètica serà la dominant en els propers anys? Com imagines el futur de la tecnologia?

A continuació, imagina’t com podria ser el món que resulta de les teves preferències o expectatives (o de l’opinió generalitzada dels teus companys).

Finalment, visualitza els escenaris al laboratori.

  • És com t’imaginaves? En què s’assembla i en què no? Pensa que el món que et presenta el laboratori és només la forma en que nosaltres (els desenvolupadors del laboratori) l’hem imaginat, però no té per què ser més encertat que el que tu t’has imaginat!

Observa  els “Signes vitals” de l’escenari, que hem calculat amb el simulador.

  • Són com intuïes? Creus que el nostre simulador és capaç de fer aquestes previsions amb més encert que la intuïció d’una persona, fins i tot la d’un expert? La complexitat dels càlculs, derivada de la interdependència entre variables, escapa sovint de la nostra intuïció, i necessitem simuladors que ens ajudin. Llegeix el text de Es pot imaginar el futur científicament?, i discuteix-lo amb els companys i les companyes.
     
  • No t’has de creure els resultats sense analitzar-los amb detall. Pots descarregar les dades detallades de cada escenari fent clic al boto:


22
 
espacio

Utilitza el model matemàtic que desenvolupà la Comissió Europea a l’estudi TRANSVisions i calcula altres possibles escenaris, modificant les variables que vulguis. Aquesta activitat requereix molt més temps, i paciència. El simulador et permet fer els càlculs sense haver de preocupar-te de la seva formulació matemàtica, però et demana que estudis acuradament totes les variables que integra. Modifica cada variable, una a una, si vols, i comprova quins efectes té sobre els resultats finals. Pots confiar en el simulador, a la vista d'aquests resultats?, o necessitaries conèixer en detall la formulació matemàtica del simulador?

     

    

22
 
espacio


Amb quins gurus estàs més d’acord?, amb quins amb més desacord?
Quins altres gurus coneixes?
Imagines algun futurible del qual ningú no en parla?


22
 
espacio

5 passos

Per experimentar: Es pot imaginar el futur científicament? Visions de 4 escenaris extrems | Crea els teus propis escenaris de futur

Per llegir: Diguem com et mous i et dire qui ets! | Com serà Europa al 2050? Tendències de futur | 2005-2050: un període en transició | Visions sobre l'impacte social de la tecnologia | Quin impacte ambiental té el transport | Què opines dels futurs que profetitzen els gurus? | Per què ens hauriem de creure els resultats dels simuladors?

22
 
espacio
   Generalitat de Catalunya      Fundació Ersilia

Aquest recurs està basat en el projecte Transvisions, desenvolupat per Tetraplan (Copenhaguen), Mcrit (Barcelona), ISIS (Roma) and Leeds University (Leeds) al 2008 - 2009 per la DGTREN de la Comissió Europea. Podeu veure el darrer informe sobre el futur del transport a Europa: http://ec.europa.eu/transport/publications/doc/2009_future_of_transport_en.pdf


22

Més informació: info@ersilia.org