Pàgina inicial
espacio

Quan parlem d’emissions generades pel transport hem de diferenciar entre aquelles que contribueixen al canvi climàtic i aquelles que afecten de manera directa la salut humana, és a dir, les que afecten la qualitat de l’aire. Les primeres estan constituïdes per les emissions de CO2. Les segones inclouen gasos i partícules diverses com els òxids de nitrogen (NOX), el monòxid de carboni (CO), els compostos orgànics volàtils (COV) i les partícules (PM) entre d’altres. Totes dues són importants, però responen a fenòmens diferents.

Més enllà d’aquestes emissions, el transport genera altres impactes ambientals, com són la contaminació acústica o fragmentació del territori.

ELS ALTRES IMPACTES AMBIENTALS DE L'AUTOMÒBIL
A més de la contribució al canvi climàtic i les emissions de gassos contaminants, hi ha altres impactes ambientals derivats de l'us de l'automòbil:
L'esgotament de recursos
El 94% de l'energia primària consumida al món pel transport prové del petroli i en un 5% del gas natural
L'ocupació de I 'espai públic
Una tercera part del sòl urbà europeu està destinat a les vies de circulació, a l'aparcament i a altres infraestructures relacionades.
La fragmentació del territori
La construcciò d'infraestructures destinades al transport contribueix a la destrucció d'espais naturals, la seva fauna i flora, al deteriorament del paisatge i de l'equilibri ecològic, amb la consegüent pèrdua de biodiversitat.
La contaminació acústica
S'estima que el transport contribueix en un 80% a la contaminació acústica de les ciutats espanyoles. Concretament un 74% de la població espanyola està exposada a sorolls procedents del transport superior al llindar de confort (65 dBA de dia i 55 JBA de nit).
22
Font: RACC (2009) Automòbil i medi ambient. Quan ser verd surt a compte: l'hora del consumidor i de la tecnologia

 

ESTRATÈGIA EUROPEA PER UN AIRE NET


La qualitat de l’aire i la protecció de L’atmosfera constitueixen un dels pilars de les polítiques ambientals en els àmbits nacional, regional i internacional.

Des dels anys setanta, la Comunitat Europea desenvolupa politiques i tractats regionals i multilaterals per a la protecció atmosfèrica. La norma actualment en vigor (Directiva 2008/SO/CE del Parlament Europeu} revisa i actualitza les anteriors. Per la seva greu repercussió sobre la salut humana, afegeix la regulació de les partícules fines (PM ), el límit de les quals s’ha fixat per a l’1 de gener del 2010 en 25 g/m.

EI sostre per a Ies partícules de mida superior (PM10) es marca en 40 G/3. Són nombroses les ciutats espanyoles que actualment estan per sobre d’aquest límit.

Aquesta directiva s’integra en l’Estratègia temàtica europea sobre contaminació atmosfèrica”, la qual agrupa totes les iniciatives europees referents a la qualitat de l’aire. Respecte a l’any 2000, es plantegen els percentatges de reducció d’emissions següents per a l’horitzó 2020.

SO2 NO2 COV NH2 PM2,5
82% 60% 51% 27% 59%

S’estima que el compliment d’aquest objectius implicaria una reducció del 47 % en la pèrdua d’esperança de vida per l’exposició a partícules en suspensió i un 10 % de disminució en la mortalitat per ozó

Font: RACC (2009) Automòbil i medi ambient. Quan ser verd surt a compte: l'hora del consumidor i de la tecnologia

Contribució al canvi climàtic

Es denomina canvi climàtic a la variació global del clima de la Terra. Tals canvis es produeixen a diverses escales de temps i sobre tots els paràmetres climàtics: temperatura, precipitacions, vents, nuvolositat. Aquest canvis són deguts a causes naturals i, en els últims segles, també a l'impacte causat per les activitats humanes.. Aquest canvi s'està produint a conseqüència d'un escalfament global causat per l'exaltació de l'efecte d'hivernacle de l'atmosfera. La causa és un increment de la concentració atmosfèrica de determinats gasos, procedents en gran part d'activitats humanes, que fan que la quantitat d'energia solar retinguda a la Terra sigui més gran i provoquen alteracions importants Aquests gasos són els anomenats gasos d'efecte d'hivernacle (GEI). El transport és responsable de l'emissió de tres tipus de GEI: CO2, N2O i CH4, tots tres homogeneïtzats sota el concepte de CO2 equivalent.

Font: El canvi climàtic. (1998) Perspectiva Ambiental 12. Fundació Terra

% Emissions de CO2 EU 25
  1990 1995 2000 2010 2020 2030
Indústria  31% 30% 28% 26% 25% 25%
Terciari   13% 14% 14% 14% 15% 16%
Llars 22% 21% 20% 21% 21% 21%
Transports   22% 24% 27% 30% 31% 30%
Calefacció urbana 3% 2% 1% 1% 1% 0%
Producció de nous combustibles (hidrogen, etc)  0% 0% 0% 0% 0% 0%
Generació i transport d'energia (inclouent perdues)  9% 9% 9% 8% 8% 8%
Font: PRIMES, ACE (2007)

Emissions de CO2 a Europa (25)
Font: PRIMES, ACE (2007)

22
 
espacio

Impacte ambiental del transport a Espanya

Les emissions de CO2 provinents dels turismes han crescut a Espanya gairebé un 80% entre 1990 i 2005 (veure gràfic). Aquesta xifra és superior al creixement de les emissions totals de GEI (que se situa en un 53% durant el mateix període), i està molt per sobre del límit del 15% d'augment al qual Espanya es va comprometre en el marc del Protocol de Kyoto.

emissions CO2

Aquest augment s'explica en gran part pel creixement registrat de la mobilitat en turisme, que ha augmentat gairebé un 90% durant el període considerat. Ha tingut lloc, així, un cert guany d'eficiència, però en tot cas aquest ha estat insuficient per delimitar el creixement de les emissions de CO2 i situar-los en nivells propers als fixats pel Protocol de Kyoto.

Aquesta evolució de les emissions de CO2 ha fet que la participació dels turismes en les emissions totals de CO2 equivalent a Espanya augmentés significativament.

Com s'observa en la taula següent, el transport per carretera va representar l'any 2005 al voltant del 22% de les emissions totals de GEI; al seu torn, els turismes van representar I'11,4 punts d'aquest total, la qual cosa suposa que el volum de les seves emissions de CO2 va ser equivalent al de l'agricultura (11 %) i clarament inferior al de l'energia (27%) o al de la indústria (16%).



espacio
Emissions de equivalent del transport per carretera 2005  (en % del total)
Turismes 11,4%
Motocicletes 0,2%
Vehicles càrrega lleugera 2,8%
Vehicles càrrega pesant 7,3%
Total 21,7%

Font: Julio Lumbreras et al, “Metodología para la cuantificación de medidas de reducción de emisiones de contaminantes atmosféricos en el transporte por carretera”.

Bibliografia: Font: RACC (2009) Automòbil i medi ambient. Quan ser verd surt a compte: l'hora del consumidor i de la tecnologia

 

Impacte ambiental del transport urbà

A Catalunya un 11% de les emissions del CO2 degudes al transport responen a desplaçaments urbans. A nivell europeu, s’estima que aquest valor es redueix lleugerament, fins a representar al voltant del 9-10%.

Considerant consums directes i indirectes, en l’àmbit urbà és el vehicle privat el causant de la gran part de les emissions de CO2, amb un valor del 85%. El 15% restant es distribueix entre els diferents modes de transport públic col·lectiu, sent el transport motoritzat qui té associat el 8% dels consums.

A l’àmbit català,  el Decret 152/2007, d’aprovació del Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire als municipis declarats zones de protecció especial de l’ambient atmosfèric, té l’objectiu d’establir les mesures necessàries per prevenir i reduir l’emissió de diòxid de nitrogen i partícules en suspensió de diàmetre inferior a les 10 micres. Algunes de les actuacions més conegudes són la de gestionar la velocitat de circulació o  l’ambientalització dels vehicles pesants vinculats a les prestacions de serveis públics.

 

22
 
espacio

5 passos

Per experimentar: Es pot imaginar el futur científicament? Visions de 4 escenaris extrems | Crea els teus propis escenaris de futur

Per llegir: Diguem com et mous i et dire qui ets! | Com serà Europa al 2050? Tendències de futur | 2005-2050: un període en transició | Visions sobre l'impacte social de la tecnologia | Quin impacte ambiental té el transport | Què opines dels futurs que profetitzen els gurus? | Per què ens hauriem de creure els resultats dels simuladors?

22
 
espacio
   Generalitat de Catalunya      Fundació Ersilia

Aquest recurs està basat en el projecte Transvisions, desenvolupat per Tetraplan (Copenhaguen), Mcrit (Barcelona), ISIS (Roma) and Leeds University (Leeds) al 2008 - 2009 per la DGTREN de la Comissió Europea. Podeu veure el darrer informe sobre el futur del transport a Europa: http://ec.europa.eu/transport/publications/doc/2009_future_of_transport_en.pdf


22

Més informació: info@ersilia.org