Objectius Què cal saber Desenvolupament pas a pas Avaluació

Suggeriments

 

Suggeriments
  • Feu fotografies de la desfilada i després exposeu-les en un lloc públic, al costat dels textos de la «fitxa tècnica» i de «l’argumentació» escrits en net. Poseu els noms dels components de cada equip. Es pot fer una votació popular per triar el vestit de materials més idonis i alhora més bonic.
  • Amb els més petits pot resultar útil treballar amb patrons de diferents vestits que ells puguin reproduir.
  • En lloc de retalls de roba o altres materials, també podeu utilitzar roba vella que es pugui transformar i adaptar.

 

Extensions

 

Per a nens i nenes de 4 a 7 anys

  • Dibuixeu dues circumferències en dues cartolines. Dividiu-ne una com si fos un rellotge i marqueu les parts més importants del dia: matí, tarda i nit. A l’altra cartolina dividiu la circumferència en quatre parts que correspondran a les quatre estacions de l’any. Posteriorment demaneu als nois que dibuixin peces de roba que utilitzin cada moment del dia per fer diferents activitats (recordeu incloure les activitats de cap de setmana). Un cop fets els dibuixos, cal acolorir-los, retallar-los i enganxar-los al lloc corresponent de la circumferència. Feu el mateix amb les estacions de l’any. Quan estiguin els dibuixos enganxats, comenteu entre tots l’origen dels teixits analitzant si provenen d’animals o plantes, o bé si són de fibres sintètiques.
  • També podeu treballar amb els retallables de nines i vestits separant els vestits per materials i relacionant-los amb l’animal o planta del qual prové la fibra amb què estan confeccionats.

 

Per a nois i noies de més de 12 anys

• Demaneu que portin peces de roba variada, de diferents estacions de l’any, i que analitzin les etiquetes de composició; un cop fet això, que facin piles seguint diferents criteris:

– segons que estiguin elaborades amb fibres vegetals, animals, sintètiques o mixtes (considerant mixtes les que tenen més d’un 40% de mescla)

– segons que estiguin elaborades amb recursos renovables o no renovables

– segons el país on estiguin fabricades.

En cada classificació cal que recomptin el nombre de peces de cada pila i que expliquin què ens indiquen.

 

• Proposeu la confecció d’unes sabatilles per a cada un. Poden triar diferents materials segons que vulguin fer-se unes sabatilles de bany (amb sola de plàstic i roba de cotó), unes espardenyes (amb sola d’espart i roba de cotó), etc. Un cop les tinguin confeccionades, que valorin quins materials han utilitzat (tipus, origen...) i quins tipus d’energia han intervingut en la confecció. En funció dels resultats demaneu que posin un «preu hipotètic» de venda del producte.

 

• Proposeu una investigació a l’armari de casa: que observin si tenen roba que no s’han posat aquesta temporada i que n’anotin la causa (per pèrdua de qualitat de la peça, perquè ha quedat antiquada, perquè han canviat de talla...).

– Pregunteu-los quines alternatives proposen ells per fer-les sortir de l’armari (regalar-les a un germà o a un col·lectiu de recollida, modificar-les per fer-les més actuals i tornar-les a utilitzar, fer-ne retalls i utilitzar-les per draps de neteja, llençar-les...).

– Demaneu-los què fan habitualment amb la roba i sabates que ja no es posen.

 

• Reuniu totes les informacions i elaboreu posteriorment un gràfic que reflecteixi quines són les causes més habituals per arraconar la roba i els complements de vestir. Un altre gràfic recollirà la informació sobre la destinació habitual de la roba que rebutgen. Poden buscar adreces de col·lectius que recullin roba per reutilitzar-la.


Objectius Què cal saber Desenvolupament pas a pas Avaluació

Suggeriments

 
Descarrega l'activitat      
Edat Edat: de 10 a 16 anys
Durada Durada: 1 sessió de 2 hores o 2 sessions d’1 hora
Grup Grup: de 15 a 30 participants
Materials Materials: retalls de materials diversos: teixits (cotó, lli, raió, llana), pell, plàstics, papers de colors, agulla i fil, grapadora, cola, tisores, paper i llapis
Documentació necessària:
Documentació addicional:  Teixits habituals
Espai: interior o exterior
matèries Matèries: ciències naturals i socials, educació artística
conceptes claus Conceptes clau: recursos renovables/no renovables, fibra, vestit
Altres conceptes Altres conceptes: animals salvatges/domèstics, plantes espontànies/cultivades, dependència del medi, primeres matèries, conservació dels recursos biològics, biodiversitat com a recurs, tecnologia, indústria dels teixits, consum, tradicions i costums, estil de vida
Procediments i valors Procediments i valors: anàlisi, descripció, maneig d’informació, manipulació de materials, argumentació, valoració, expressió oral, dramatització, disseny, creació, treball en grup; responsabilitat