Objectius Què cal saber Desenvolupament pas a pas Avaluació

Suggeriments


Desenvolupament pas a pas

 

Preparació

 

  1. Per a la primera sessió cal fer un cartell ampliant amb lletres ben grosses el quadre A En un món sense paper que trobareu a la documentació necessària. Cada participant necessitarà un full de paper DIN A-4 i un llapis o bolígraf.

   

  2. Per a la segona sessió cal imprimir i copiar el full Cronologia del paper que es troba entre la documentació necessària (un per grup), i preparar un espai airejat, ampli, amb endolls i aigua, on es pugui deixar assecar durant dos dies el paper reciclat. També cal tenir a punt els materials i estris que s’esmenten en l’apartat de materials i imprimir i copiar el full d’instruccions Com fer paper reciclat (vegeu la documentació_necessària).

   

  3. Per a la tercera sessió cal disposar de materials de pintura i dibuix.


  Desenvolupament de l'activitat
     

  1a sessió: quin ús fem del paper (50 minuts aproximadament)
    

  1. Demaneu als participants que pensin i esmentin coses que deixarien d’existir i que deixarien de fer si s’acabés el paper. Per exemple, no hi hauria decorats, ni cartells, ni puzzles, ni cromos, ni paper d’embalar, ni diners, ni instruccions per als jocs... Tampoc no hi hauria llibres, revistes, folis, llibretes, cartró, paper higiènic, mocadors de paper, tovallons de paper, cartrons per als pastissos, documents, prospectes dels medicaments, fotos, diaris, agendes... I no es podria retallar, ni pintar, ni fer figuretes, ni escriure postals o cartes d’amor...
     

  2. Anoteu a la pissarra les coses que vagin dient. Feu dues llistes: una dels objectes que deixarien d’existir i una altra de les activitats que no es podrien fer.
     

  3. Pengeu el cartell En un món sense paper (quadre A) i demaneu que pensin en coses que fan amb algun tipus de paper en els llocs de la llista, però que no ho diguin a ningú.
    

  4. Repartiu a cada participant un llapis o bolígraf i un full de paper dient-los que s’imaginin que, de cop i volta, el món es queda sense paper i només queden aquests fulls i algun altre de propina. Els hauran d’utilitzar per escriure què farien per resoldre, justament, les situacions quotidianes en què es necessita paper.
     

  5. Organitzeu els participants en grups de 6 i feu-los seure formant una rotllana. Comença l’activitat pròpiament dita:

  – tothom té el full a punt i el director del joc diu un dels llocs del cartell i tothom escriu en el full: A tal lloc

  – cada participant s’ha d’imaginar una situació que es dóna en aquell lloc i que requereix paper i l’apunta en el full a continuació de amb la necessitat de fer tal cosa

  – quan l’ha escrita passa el full al seu veí de la dreta i agafa el full del seu veí de l’esquerra

  – cada u llegeix la situació imaginada pel veí i escrita en el full que ara té, rumia una solució i l’escriu posant faria............

  – quan tothom ho ha escrit, el director diu un altre lloc, tothom s’imagina una altra situació i l’escriuen en el mateix full que tenen a les mans. Un cop fet això, el passaran al veí i faran com abans. L’activitat pot anar continuant fins a completar les situacions del cartell, o fins que al director li sembli que és suficient.

  Convé no allargar massa el temps que tenen els participants per imaginar i escriure cada situació i cada resposta. Entre mig minut i un minut pot ser un interval idoni.
    

  6. Quan els grups hagin acabat d’escriure aquestes frases, cada participant llegirà el full que té entre mans i entre tots decidiran quines de les idees que han sortit les consideren més brillants. En trien dues i les anoten en un full de «propina» que els heu subministrat.

  Seguidament hauran de rumiar en quines situacions substituir el paper ha estat molt difícil i en quines no ho ha estat gens. En trien dues de cada i les anoten en el full de propina. Això els fa adonar de quan el paper és realment imprescindible i de quan és més aviat superflu. Podeu seguir una pauta com aquesta:

  – Anoteu 2 idees lluminoses per estalviar paper.

  – Trieu 2 situacions en què no tenir paper és un problema greu.

  – Trieu 2 situacions en què no tenir paper no és gens problemàtic.
    

  7. Posada en comú:

  – Feu que un participant de cada grup llegeixi el seu full de propina i valoreu entre tots les situacions.

  – Pregunteu quin dels tres apartats del full ha estat més fàcil d’omplir.

  – Comenteu les idees lluminoses, segons el criteri de la facilitat o possibilitat d’aplicació.

  – Feu-los adonar que estalviar paper no és només gastar-ne menys quantitat, si no reutilitzar (com a blocs d’apunts o per fer esborranys) els fulls impresos o escrits només per una cara. També és igualment important no considerar el paper utilitzat com una deixalla: cap diari, revista o full no s’hauria de barrejar amb restes d’aliments o amb fragments de vidre que l’inutilitzen per al reciclatge (com a excepcions, s’han de llençar a la galleda de la matèria orgànica el paper de cuina brut de menjar; i al rebuig els mocadors de paper i similars).

  – Apunteu les conclusions en el full de propina (us podrà ser útil per organitzar un programa d’estalvi de paper en el vostre centre).
    

  8. Comenteu que una altra manera d’utilitzar bé el paper és reciclar-lo i que poden provar de fer paper reciclat a partir de paper vell de diari. D’aquesta manera introduïu la segona sessió de l’activitat.

   

  2a sessió: taller de paper reciclat (60-70 minuts)

  Aquesta part de l’activitat és complexa i requereix cert temps. El taller dura 60-70 minuts, però penseu que l’assecatge triga un parell de dies. Cal, doncs, tenir-ho present en la vostra planificació. Pot ser interessant que els mateixos participants portin alguns dels materials necessaris.
     

  1. Els participants formen grups, preferentment els mateixos de la primera part del joc.
    

  2. Seguiu fil per randa les instruccions contingudes en el full Com fer paper reciclat (Vegeu documentació necessària).
    

  3. Posada en comú. La fabricació del paper que han fet pot crear una situació favorable per considerar certs aspectes:

  – pregunteu-los primerament com creuen que es va descobrir el paper i de què és fet.

  – després d’una petita discussió repartiu entre els participants el full Cronologia del paper. El podeu llegir en veu alta, un tros cada un.

  – demaneu que trobin l’època en què es va començar a fer paper com ells ho han fet i que es fixin en els materials que es van utilitzar per fer paper fins fa 200 anys (roba i draps vells)

  – com que el paper es va anar tornant tan important no hi havia prou draps per fabricar-lo. Plantegeu com es va poder produir més i més paper.

   

  3a sessió: utilització del paper reciclat
     

  Es tracta de fer servir el paper reciclat que acaben de fabricar ells mateixos per descriure i il·lustrar les situacions que s’havien imaginat durant la primera sessió. Es mantenen els grups de les sessions anteriors i cada grup tria una situació que li resulti particularment atractiva o que faci de bon explicar i il·lustrar. Han de fer un text i il·lustrar-lo amb dibuixos, caricatures, colors, pintures, sanefes, etc. Amb el material generat per tots els grups, es fa un àlbum o bé es munta una exposició.


  Objectius Què cal saber Desenvolupament pas a pas Avaluació

  Suggeriments


   
  Descarrega l'activitat      
  Edat Edat: a partir de 10 anys
  Durada Durada: tres sessions de 50-60 minuts: les dues primeres es poden fer seguides
  Grup Grup: fins a 35 participants
  Materials Materials: per a la primera sessió: paper per a cada participant; per a la segona sessió: vegeu l’apartat Com fabricar paper; per a la tercera sessió: material de pintura i dibuix
  Documentació necessària: Quadre A, Cronologia del paper, Com fer paper reciclat
  Documentació addicional: Quadre B, Tipus paper
   Espai: interior
  matèries Matèries: ciències naturals i socials, educació artística
  conceptes claus Conceptes clau: paper, fibra, reutilització/reciclatge, limitació de recursos, ús sostenible de recursos, consum, implicació personal
  Altres conceptes Altres conceptes: primeres matèries, tecnologia, indústria, explotació del bosc, consum/estalvi d’aigua, conservació de recursos biològics
  Procediments i valors Procediments i valors: identificació de semblances i diferències, associació, maneig d’informació, establiment de relacions causa/efecte, manipulació de materials, expressió oral i gràfica, dibuix, pintura, creació, treball en grup; constància, esperit crític, participació, responsabilitat