Objectius Què cal saber Desenvolupament pas a pas Avaluació

Suggeriments

 

Suggeriments

 

• Podeu començar l’activitat llegint i comentant el text de Papini que hi ha en el context.

• Per a la cronologia podeu preparar una sessió de diapositives.

• En la tercera sessió, podeu assajar tècniques manuals casolanes d’impressió (patates, plantilles, etc.).

 

Extensions

 
Activitat: Llencem arbres a les escombraries?

Si us trobeu en un centre o en una escola, podeu separar una paperera (o caixa) per llençar-hi exclusivament paper, pesar-la abans d’omplir-la i tornar-la a pesar al final d’un període (una setmana o un mes: si s’omple abans, haureu de pesar-la més d’un cop). Guardeu tot el paper acumulat en aquest temps, separeu el paper escrit només per una cara i peseu-lo.

Per fer el càlcul de quant de paper es llença en un any, podeu multiplicar els valors trobats pel total de dies d’activitat o mesos del curs escolar.

Per calcular el total de paper utilitzat al centre durant un any, multipliqueu el nombre anterior pel nombre de grups de persones que fan activitats o pel nombre d’aules.

Amb les dades del quadre B Per fabricar una tona de..., que trobareu a la documentació addicional calculeu el nombre d’arbres, l’aigua i l’energia que han calgut per fabricar el vostre paper.

Calculeu a continuació el nombre d’arbres, aigua i energia elèctrica que s’estalvien quan:

– reutilitzeu el paper escrit només per una cara

– recicleu el paper utilitzat

– recicleu el paper reutilitzat.

Acabeu fent una reflexió sobre quina mena de problemes pot comportar la producció de paper considerant que se’n gasten 331 milions de tones l’any en tot el món.

 

• Proposar al grup un programa de recuperació de paper executant algunes de les idees lluminoses o altres possibilitats: fer blocs de paper utilitzat per una cara, fer una col·lecció de paper jaspiat per escriure-hi pensaments, poesies, frases cèlebres, etc.

 

• Fer un concurs de logotips per posar al paper reciclat de cada grup. Per votació es pot decidir quin s’utilitzaria si s’hagués de fer una campanya publicitària.

 

• Classificar en tres columnes els Tipus de paper (Vegeu documentació addicional)

– a la primera, els papers que feu servir o que teniu a mà habitualment

– a la segona, els papers que sabeu quins són, però que no feu servir habitualment: busqueu-ne i porteu-ne mostres

– a la tercera, el papers que no coneixíeu: assabenteu-vos de com són i per què s’usen.

 

• Entendre el significat de les frases fetes (Vegeu documentació addicional), si cal buscant al diccionari, i inventar-ne de noves.

 

Objectius Què cal saber Desenvolupament pas a pas Avaluació

Suggeriments

 
Descarrega l'activitat      
Edat Edat: a partir de 10 anys
Durada Durada: tres sessions de 50-60 minuts: les dues primeres es poden fer seguides
Grup Grup: fins a 35 participants
Materials Materials: per a la primera sessió: paper per a cada participant; per a la segona sessió: vegeu l’apartat Com fabricar paper; per a la tercera sessió: material de pintura i dibuix
Documentació necessària: Quadre A, Cronologia del paper, Com fer paper reciclat
Documentació addicional: Quadre B, Tipus paper
 Espai: interior
matèries Matèries: ciències naturals i socials, educació artística
conceptes claus Conceptes clau: paper, fibra, reutilització/reciclatge, limitació de recursos, ús sostenible de recursos, consum, implicació personal
Altres conceptes Altres conceptes: primeres matèries, tecnologia, indústria, explotació del bosc, consum/estalvi d’aigua, conservació de recursos biològics
Procediments i valors Procediments i valors: identificació de semblances i diferències, associació, maneig d’informació, establiment de relacions causa/efecte, manipulació de materials, expressió oral i gràfica, dibuix, pintura, creació, treball en grup; constància, esperit crític, participació, responsabilitat