Objectius Què cal saber Desenvolupament pas a pas Avaluació

Suggeriments

 

Suggeriments

• Aquesta activitat també la podeu realitzar amb grups de més edat (fins a 12 anys), augmentant-ne la dificultat, utilitzant més objectes i redefinint les normes per amagar-los.

 

• Per als més petits pot ser recomanable que els mestres amaguin les deixalles prèviament, a fi d’evitar la possible mala interpretació del fet que els infants hagin de llençar deixalles al bosc.

 

• Si no es pot comptar amb la participació de dos educadors, podeu fer un recorregut pel camí tots junts. Repartiu un residu per a cada dos o tres participants i aneu fent parades a fi que cada grupet pugui amagar el seu objecte, mentre la resta de participants s’avança una mica per no veure on l’amaguen. A l’hora de buscar els residus cada grupet s’abstindrà, lògicament, de buscar aquell que ells mateixos han amagat.

 

• Si bé en el joc no hi són inclosos residus de vidre pel perill que comporten, és molt probable que en el bosc n’hi trobin: és recomanable, doncs, que prevegeu un cubell més per al reciclatge del vidre.

 

Extensions

 

• Dibuixar caretes de cartolina de diferents animals del bosc (esquirol, pit-roig, ratolí, teixó, senglar...) i fabricar «deixalles» de grans dimensions (amb cartró o pasta de paper). Els nens, amb les caretes posades, representaran els diferents animals que habiten al bosc. Amb una música de fons relaxant, relatar una història en la qual els animals es vagin trobant amb les deixalles i els hi vagin passant coses bones i dolentes. Els participants aniran representant la narració a mesura que vagi essent relatada.

 

Per a participants a partir de 6 anys

• Proposar que confeccionin una oferta, tan variada com sigui possible, de menús per a excursions i menjades a fora. Sota el lema «Suculent i sense sobres» han de recollir el màxim de propostes sobre com organitzar una menjada a fora generant el mínim de deixalles: usar estovalles i tovallons de roba, plats i vasos recuperables, recipients de tanca hermètica com ara carmanyoles, cantimplores, ampolles reomplibles, etc. Poden suggerir el menjar que els agradaria prendre en la propera excursió de l’escola i concretar com el podrien transportar de manera que no originés deixalles.


Objectius Què cal saber Desenvolupament pas a pas Avaluació

Suggeriments

 
Descarrega l'activitat      
Edat Edat: de 4 a 7 anys
Durada Durada: de 30 a 60 minuts
Grup Grup: de 20 a 30 participants
Materials Materials: conjunt de 8 residus: llauna de refresc, paper d’alumini, bossa de patates, cartutx usat, ampolla d’aigua, paper de llibreta, bric de suc de fruita, pell de plàtan; 4 bosses de brossa, 3 recipients per a recollida selectiva
Documentació necessària:
Documentació addicional:
Espai: exterior
matèries Matèries: ciències naturals i socials
conceptes claus Conceptes clau: deixalles, recollida selectiva, neteja-higiene, lleure, comportaments, implicació personal, hàbits, reduir, reutilitzar i reciclar
Altres conceptes Altres conceptes: bosc, ús lúdic del bosc, degradació d’hàbitats, espais naturals
Procediments i valors Procediments i valors: observació, atenció, classificació, localització, orientació, generalització, imitació, treball en grup, actuació, apreciació; esperit crític, responsabilitat