Objectius Què cal saber Desenvolupament pas a pas Avaluació

Suggeriments


Desenvolupament pas a pas

 

Preparació

 

  (Per a un grup de 20 participants)

  1. Definiu un camp de joc (que representarà la platja) de 4 x 3 m. Un extrem serà el mar, i a l’altre hi haurà 5 tovalloles (poden ser reals o trossos de paper d’embalar).

      

      

  2. Prepareu un cartell gran amb el dibuix d’una paperera i el nom escrit a sota. Pengeu-lo en una cadira i col·loqueu-lo en un lateral del camp de joc.

      

  3. Prepareu 15 cartells (DIN A-4) amb el dibuix i el nom d’objectes variats que podem trobar en una platja, un cartell per a cada objecte. Podeu seleccionar els que considereu més adequats al vostre entorn, combinant-ne de naturals i artificials. Podeu escollir entre els que proposem a continuació, els quals podeu trobar dibuixats a la documentació_addicional:

  – objectes naturals

  petxines

  estrella de mar

  cargol de mar

  gavina

  cranc

  lliri de platja

  musclo

  alga

  «plomes» de calamars

  – objectes artificials

  (deixats a la platja per les persones)

  llauna de refresc

  pell de taronja

  para-sol

  ampolla de vidre

  ampolla de plàstic

  periòdic

  envoltori de caramel

  mocador de paper

  restes d’entrepans

  bastonet de xupa-xups

  xapa d’ampolla

  punta de cigarreta

  bossa buida de patates fregides

  envoltori de gelat

  bossa de plàstic


   

  Desenvolupament de l'activitat

   

   1. Reuniu tots els participants al voltant del director del joc, asseguts a terra, i proposeu-los parlar sobre la platja, si els agrada anar-hi, què els agrada fer quan hi són, etc.

       

   2. Pregunteu si alguna vegada han recollit «coses» de la sorra: què eren? En funció de les respostes, aneu fent entre tots la reflexió sobre si són «coses» naturals (animals i plantes que viuen a la platja o a prop) o si són «coses» artificials, dutes per la gent.

       

   3. Posteriorment aneu mostrant els 15 dibuixos que tindreu preparats, un per un, a fi que els puguin identificar i determinar si són naturals o artificials (deixalles).

       

   4. A continuació, expliqueu que simulareu que sou a la platja i cinc participants seran els banyistes. La resta seran els objectes que es poden trobar a la sorra. Repartiu els fulls amb els dibuixos donant-ne un a cada jugador-objecte.

       

   5. Els banyistes hauran de situar-se en una tovallola cada un. Quan se’ls faci una indicació, miraran d’avançar des de la seva tovallola fins al mar travessant la «platja», i caminant poc a poc i amb els ulls tapats. A la platja hi haurà la resta de jugadors asseguts o agenollats a terra, i distribuïts de manera aleatòria per tot el camp de joc que representa la sorra. Els banyistes han d’avançar procurant no ensopegar amb cap dels «objectes» que hi haurà a la sorra.

       

   6. Els participants que tinguin full de paper hauran de mirar si són objectes que hi ha a la platja de manera natural o si són objectes artificials fruit de l’activitat de les persones i que han estat abandonats a la sorra.

   – en el primer cas, quan un banyista ensopegui amb un d’ells en el seu recorregut, el que fa d’objecte s’haurà d’alçar, dir quin objecte representa, explicar que ell forma part de la platja i que per tant s’ha de quedar al mateix lloc on era. El banyista podrà continuar el seu camí cap al mar:

   – si ensopega amb un jugador que representa una deixalla, aquest s’haurà d’alçar, dir quin objecte representa i que la platja no és el lloc on ha de ser. El banyista es traurà la bena dels ulls, li donarà la mà, el traurà de la sorra i el conduirà a la paperera, on el deixarà; el banyista retornarà a la seva tovallola esperant un nou torn per poder-se banyar.

       

   7. Mentre es prepara un banyista, abans de tapar-li els ulls, els «objectes» que encara romanen en el camp de joc poden modificar la seva col·locació. El jugador podrà donar un cop d’ull i planificar el seu recorregut. Les deixalles que ja hagin estat retirades de la sorra continuaran a la paperera fins que s’iniciï una nova partida.

       

   8. Els banyistes faran el recorregut d’un en un. Cada banyista se situarà a la seva tovallola i, quan li toqui el torn, el director del joc se li acostarà per col·locar-li la bena als ulls. El director pot també desplaçar-lo a dreta o esquerra perquè el recorregut no es faci sempre pel centre del camp. Quan estigui preparat se li dóna la sortida; ha d’avançar a poc a poc tenint cura que ningú no prengui mal.

       

   9. Si un banyista aconsegueix arribar al mar, pot retornar a la seva tovallola i ajeure’s a prendre el sol. Un cop els cinc banyistes aconsegueixin arribar al mar, es podrà començar una altra partida uns altres cinc participants seran banyistes i la resta, «objectes» (naturals o artificials) escampats per la platja.

       

   10. Quan doneu totes les partides per acabades, feu seure els participants còmodament al voltant vostre per comentar entre tots com ha anat el joc:

   – quan era més fàcil (o més difícil) arribar al mar?

   – quins objectes eren més agradables de trobar i per què?

   – quins problemes podem tenir si trepitgem alguna deixalla de veritat?

   – els objectes naturals que viuen a la platja, quins problemes tenien?

   – què pensen que deu passar si trepitgem realment crancs, lliris de mar, etc., que viuen a les platges?

   – podem evitar que hi hagi deixalles a la sorra? Com?

   – podem evitar destrossar la flora i la fauna de la platja? Com?

   – quins altres inconvenients té que hi hagi deixalles a la platja (encara que no les trepitgem)?


    Objectius Què cal saber Desenvolupament pas a pas Avaluació

    Suggeriments


     
    Descarrega l'activitat      
    Edat Edat: de 4 a 7 anys
    Durada Durada: de 40 a 60 minuts
    Grup Grup: de 15 a 20 participants
    Materials Materials: (per a un grup de 20) 15 fulls de paper, una cartolina de color clar, 5 tovalloles (o 5 trossos de paper d’embalar), mocadors o cintes per tapar els ulls, llapis i colors, cinta adhesiva blanca o guix per marcar
    Documentació necessària:
    Documentació addicional: Elements naturals i artificials Notícia Mediterrani
    Espai: interior o exterior
    matèries Matèries: ciències naturals i socials, llengua, expressió corporal
    conceptes claus Conceptes clau: éssers vius, platja, natural/artificial, ús lúdic del mar, deixalles, neteja, higiene, lleure, hàbits
    Altres conceptes Altres conceptes: degradació d’hàbitats, riscs per a la salut, salut, benestar, espais naturals, implicació personal
    Procediments i valors Procediments i valors: atenció, classificació, associació, identificació de símbols, orientació, utilització de l’espai, argumentació, coordinació de moviments, imitació; responsabilitat, actuació, apreciació