Objectius Què cal saber Desenvolupament pas a pas Avaluació

Suggeriments

 

Suggeriments

 


  • Durant la posada en comú podeu demanar a un dels grups que, partint del nombre d’embolcalls utilitzats per contenir el menjar d’aquest cap de setmana fictici, calculi quants embolcalls gastarien en un any, multiplicant-los per 365 dies.
  • Tenint en compte que llencem aproximadament 150 kg/persona/any d’embolcalls a les escombraries, també es pot multiplicar aquest nombre pel total de persones (incloent-hi el director del joc) que han fet l’activitat o pel nombre d’anys de tots plegats, fent un esquema que il·lustri aquestes quantitats.

 

Extensions

  • Realitzar una campanya sobre com reduir el nombre d’embolcalls, en el centre o en el barri.  
  • Fer un concurs de disseny de galledes de les escombraries per separar els diferents tipus de deixalles.
  • Fer una excursió portant el mínim d’embalatges possibles.
  • Suggerir als participants que aportin candidatures per al «Producte més enfarfegat». Es tracta de localitzar al mercat productes d’embolcall exageradament desproporcionats. Per exemple, 50 gr de perfum dins d’una ampolla, dins d’un cartró, dins d’una cel·lofana, etc.
    Discutir per què tenim la sensació que un producte té més qualitat com més embolicat està. Correspon aquesta percepció a la realitat? És una estratègia per augmentar el preu? Per què considerem més luxós un producte pel seu embalatge si, al cap  i a la fi, el llencem de seguida a les escombraries?
Objectius Què cal saber Desenvolupament pas a pas Avaluació

Suggeriments

 
Descarrega l'activitat   
Edat Edat: de 10 a 14 anys
Durada Durada: de 60 a 90 minuts
Grup Grup: fins a 30/40 participants
Materials Materials: (càlcul fet per a 30 participants) 9 caixes de cartró grans (5 poden ser substituïdes per papereres), 60 bosses de plàstic, 2 diaris vells, 30 ampolles de plàstic, 30 brics o llaunes de begudes, retoladors gruixuts de colors diferents (tants com grups es facin), cordill i 12 fulls DIN-A4; cronòmetre, diverses taules, una corda i un tamboret (o altres elements per formar el recorregut d’obstacles)
Documentació necessària: Full 1 - Botiga , Full 2 - Menús
Documentació addicional:
Espai: interior o exterior
matèries Matèries: ciències naturals i socials, matemàtiques
conceptes claus Conceptes clau: residus, envasos, embalatges, minimització, reutilització, recollida selectiva, hàbits, consum, implicació personal
Altres conceptes Altres conceptes: primeres matèries, aliments, deixalles, reciclatge, estil de vida
Procediments i valors Procediments i valors: identificació de semblances i diferències, establiment de relacions causa/efecte, consideració de tendències, expressió oral, coordinació de moviments, treball en grup; participació, responsabilitat