Objectius Què cal saber Desenvolupament pas a pas Avaluació

Suggeriments


Desenvolupament pas a pas

 

Preparació

 1. Si és possible, feu l’activitat a la natura, vora un riu o un rierol, un estany, o a la platja. Procureu escollir un indret on el soroll d’origen humà quedi reduït al mínim. Si no comporta perill, deixeu que als participants els toqui l’aigua durant el curs de la representació mental.
                
 2. Si no podeu fer una sortida, serviu-vos d’un reproductor de música i d’enregistraments que reprodueixin el soroll dels mars, de les onades, o dels rius i rierols, que podeu trobar a les botigues especialitzades en la natura. També es poden utilitzar obres de música clàssica (Les Fonts de Roma de Respighi, El Mar de Debussy o Vistes al Mar de Toldrà). També de música moderna, particularment en New Age, es poden fer tries excel·lents. Res no us impedeix, d’altra banda, de fer els vostres enregistraments.
      
 3.  Digueu als nois i noies que adoptin una posició confortable i que tanquin els ulls. Comenceu l’activitat.

   

  Desenvolupament de l'activitat

   

   1. En primer lloc, inviteu-los a escoltar atentament el soroll de l’aigua per tal de trobar-hi les idees que els demanareu de visualitzar en la seva imaginació. Després, comenceu la narració d’una volta imaginària al món per camins d’aigua. Podeu utilitzar la que trobareu a l’apartat de documentació_necessària, modificar-la o substituir-la per una altra. En tot cas, tingueu-la escrita prèviament.
   2.  

   3. Un cop la fase de representació mental ha acabat, demaneu als nois i noies que obrin els ulls. Comenteu que cada u ha fet el seu propi viatge, encara que tots hagin sentit les mateixes paraules. Demaneu als participants que triïn quin ha estat el seu indret preferit al llarg del seu viatge sobre les aigües del planeta.
       
   4.  Demaneu als nois i noies que es relaxin novament i que recreïn les imatges del seu indret preferit en el seu cap. Digueu-los que examinin els detalls, les olors, les plantes, els animals i que mirin de captar-los tots en una única escena. Demaneu-los de prestar una atenció especial al paper de l’aigua en la vida de les persones, de les plantes i dels animals.
       
   5.  Quan us sembli que hauran tingut prou temps, feu-los obrir els ulls. Podeu demanar a alguns participants o a tots de parlar breument del seu indret preferit.
      
   6. Poseu els materials d’artista a la seva disposició i demaneu-los que cada u agafi pintura i paper i que pintin amb calma el seu indret preferit. Si opteu per una sortida, emporteu-vos pintura a l’aigua a fi que puguin fer la seva pintura servint-se de l’aigua que trobin al lloc on són. Si resteu a l’aula o al taller, els podeu fer adonar que faran servir una mica d’aigua de la que han vist al llarg del viatge per tal de poder realitzar la seva pintura.
      
   7. Una vegada hagin acabat l’obra, demaneu als nois i noies que redactin poemes curts que expressin els seus sentiments davant de l’aigua. A la documentació_addicional podeu trobar alguns exemples de formes de poesia que poden fer servir.
   8.  

   9. Insistiu en la idea que totes les aigües del món estan intercomunicades. Ajudeu els nois i noies a captar el fet que l’aire també forma part d’aquest sistema. És l’atmosfera la que condueix les aigües del mar als rius i rieres, de manera que l’aigua va dels núvols a la superfície de la terra en forma de pluja o neu. Demaneu-los que parlin de la importància de l’aigua per als humans, les plantes i els animals.
       
   10.  Per concloure l’activitat, treballeu el tema del cicle de l’aigua. Demaneu als participants que expliquin com l’indret que ells han pintat forma part d’aquest cicle. Potser convindria assenyalar que l’aigua que ells han fet servir per realitzar la seva pintura s’ha evaporat i que forma de nou part del cicle de l’aigua!
    
   Objectius Què cal saber Desenvolupament pas a pas Avaluació

   Suggeriments


    
   tit_act5
   Descarrega l'activitat      
   Edat Edat: a partir de 10 anys
   Durada Durada: una sessió de 60 minuts (o 2 de 30)
   Grup Grup: fins a 30/40 participants
   Materials Materials: gravació musical o de soroll de l’aigua o del so d’un hàbitat aquàtic, pintures a base d’aigua (acríliques, aquarel·les o gouache), pinzells, paper, recipients per a aigua, llapis, retolador
   Documentació necessària: Narració "Volta al món imaginària"
   Documentació addicional: Informació poemes curts
   Espai: interior o exterior
   matèries Matèries: ciències naturals i socials, llengua, expressió artística
   conceptes claus Conceptes clau: aigua, cicle de l’aigua, aigües subterrànies, riu, llac, mar, oceà, pluja
   Altres conceptes Altres conceptes: planeta Terra, benestar, aigua com a recurs
   Procediments i valors Procediments i valors: atenció, generalització, evocació, expressió escrita, manifestació de sentiments, pintura; receptivitat