Objectius Què cal saber Desenvolupament pas a pas Avaluació

Suggeriments

 

Suggeriments
 • Podeu fabricar més siluetes de les necessàries, de manera que el cuiner no les hagi de retornar; les podrà anar guardant en el seu plat i al final de la partida ho cuinarà tot i ho repartirà entre els participants: d’aquesta manera tothom guanya.
    
 • Podeu repetir l’activitat amb altres animals i plantes, per exemple gallines i blat de moro, vaques i cols, porcs i pomes, etc.
     
 • En lloc de pintar el nas dels participants per diferenciar-los segons que siguin conills o pastanagues, gallines o blat, etc., podeu confeccionar unes senzilles plantilles amb la silueta dels animals o les plantes, fotocopiar-les en etiquetes adhesives i enganxar-les a sobre de la roba dels participants que representin l’ésser viu en qüestió.
     
 • Actualment es poden trobar en el mercat cartolines de dos colors: si disposeu d’una cartolina que sigui blanca per una cara i taronja per l’altra, podria millorar la identificació de les siluetes fent que les col·loquin per la banda taronja quan siguin pastanagues i per la banda blanca quan siguin orelles de conills.

 

Extensions

 • Experimentant. Proposeu fer un experiment per observar de manera directa com les plantes necessiten aigua, terra, aire i sol (llum) per créixer.
  Prèviament caldrà agafar llenties i fer-les germinar col·locant-les entremig de cotó fluix humit. Quan ja estiguin germinades, dividiu-les en cinc grapadets. Dividiu el grup de participants en l’experiment en cinc equips. Doneu a cada equip un grapat de llenties i les següents instruccions per cuidar-les:
      – Grup A. Disposarà de les llenties, un test, terra fèrtil i aigua. Haurà de plantar les llenties en el test, situar-les en un lloc assolellat, amb bona ventilació, i regar-les durant una setmana.
      – Grup B. Disposarà d’un grapat de llenties, un test, pedretes i aigua. Haurà de plantar les llenties en les pedretes, situar-les en un lloc assolellat, amb bona ventilació, i regar-les durant una setmana.
      – Grup C. Disposarà de les mateixes coses i les mateixes condicions que el grup A, excepte de l’aigua, que en aquest cas no tindrà i per tant no podrà regar.
      – Grup D. Disposarà de les mateixes coses i les mateixes condicions que el grup A, excepte de la llum. Quan tingui les llenties plantades, taparà el test amb una caixa de cartró gran.
      – Grup E. Disposarà de les mateixes coses i les mateixes condicions que el grup A, excepte que en aquest cas haurà de tapar el test amb una bossa de plàstic transparent, el més hermètic possible, col·locant un platet a sota del test per poder regar.
  Passada la setmana caldrà comparar què ha passat en cada un dels testos: quines llenties han crescut més? Quines tenen més bon color?... Caldrà que els participants intentin donar respostes, que analitzin tots els casos fins que puguin arribar a la conclusió que les plantes necessiten sol (llum), aigua, aire i terra fèrtil per créixer.
     
 •  Anem al mercat! Proposeu una visita al mercat municipal. Mirant les parades podran observar que hi ha molts aliments diferents, de molts colors, formes i textures, que hi ha moltes maneres de classificar-los: per la classe de menjar (fruita, verdura, carn, peix...), per com estan conservats (congelats, frescs, envasats), etc. Els podem comprar a pes, per unitats o per paquets. Alguns els podem menjar tal com els comprem, però d’altres cal cuinar-los.
     
 • Fem parelles. Demaneu que portin fotografies d’aliments com més variades millor, que les retallin i que investiguin de quina planta o animal provenen. Fora molt bo que aconseguissin fotos suficients per poder aparellar tots els aliments que es tinguin; així podrien fer una exposició penjant parelles de fotos dels aliments i del seu origen.
     
 • Visita a una granja i un hort. Aquesta activitat pot resultar molt útil, sobretot als nens i nenes que viuen a ciutat, ja que els proporcionarà l’oportunitat de veure com són els aliments que es cultiven per menjar, com són els animals que ens donen menjar i què mengen ells.
       
Objectius Què cal saber Desenvolupament pas a pas Avaluació

Suggeriments

 
tit_Act6
Descarrega l'activitat      
Edat Edat: de 4 a 7 anys
Durada Durada: 60 minuts (incloent-hi la presentació del tema dels aliments)
Grup Grup: de 15 a 25 participants
Materials Materials: 1 test amb terra, 1 ampolla d’aigua, mitja cartolina daurada, 1 globus blanc, llapis de maquillatge (dos colors), cintes o diademes (tantes com jugadors), cartolina per retallar les siluetes, plats de cartró, davantals i barrets de cuiner (optatiu)
Documentació necessària:
Documentació addicional:
Espai: interior o exterior
matèries Matèries: ciències naturals i socials, expressió corporal
conceptes claus Conceptes clau: condicions per a la vida, sol, aire, terra, aigua, dependència del medi, aliment
Altres conceptes Altres conceptes: energia interna, animal, planta, xarxes tròfiques, herbívors, carnívors, omnívors
Procediments i valors Procediments i valors: atenció, associació, identificació de símbols, establiment de relacions causa-efecte, generalització, coordinació de moviments, imitació; apreciació, participació