Objectius Què cal saber Desenvolupament pas a pas Avaluació

Suggeriments

 

Suggeriments
 • Feu la vostra pròpia llista de parelles triant les més adequades a l’entorn on viviu (paisatge, plats regionals, activitats econòmiques principals, etc.) i a l’edat dels participants.
 • Prepareu prèviament una bona selecció de músiques variades i ballables, o bé danses conegudes per evitar que l’estona entre peça i peça sigui més llarga del que convé.
 • Pot ser molt interessant reunir prèviament dibuixos o fotos de les plantes que s’utilitzaran durant l’activitat per poder mostrar-les al final del joc a tots aquells que desconeguin com és alguna planta concreta.
 • Si disposeu de temps, ambienteu la sala de ball amb garlandes de paper retallat amb formes vegetals: fulles, flors, fruits, etc. També podeu fer que sigui un ball de disfresses i que tothom vagi disfressat de vegetal.

 

Extensions

 

 • Demaneu que tots els participants portin una samarreta vella de cotó de color blanc, i organitzeu un taller de tintura. Amb diferents plantes podeu obtenir colors variats: amb les pellofes de la ceba s’obté una coloració que va del groc al marró fosc, amb l’escorça d’eucaliptus el marró clar, amb les falgueres el verd tendre, amb la rogeta el vermell, etc. També podeu utilitzar fils blancs de cotó, que un cop tintats poden servir per confeccionar braçalets o collarets de macramé.

Per a grups de més de 10 anys

 • Podeu preparar l’activitat Ens tenen rodejats! Amb aquesta proposta es pretén fer adonar que les plantes formen part del nostre entorn més immediat i són presents en gran part de les activitats i els objectes habituals de cada dia. Cal preparar un full d’observació amb tres columnes, una amb el títol «Qui era», una altra amb el títol «On l’he vista» i l’última titulada «Quina forma tenia». Amb aquest full demanareu al participants que es preparin per fer una tasca d’observació exhaustiva a casa seva. Les plantes estan permanentment «infiltrades» a casa nostra i no ens n’adonem, cal descobrir-les. Per fer-ho caldrà que observin atentament, durant dos dies, tots els objectes i situacions de casa seva i vagin fent anotacions al full de control cada vegada que detectin la presència d’una planta, per exemple: «qui era?» una ceba, fusta de pi; «on l’he vista?» al plat, a la meva habitació; «quina forma tenia?» de sofregit, de llit. Amb les dades que apleguin entre tots, es podrà observar la diversitat de plantes que són habituals en el nostre entorn i les múltiples transformacions que la humanitat ha estat capaç d’imaginar per aprofitar-les al màxim.
 • Un cop realitzada l’activitat Toca fusta per ballar!, podeu organitzar una sortida a un bosc proper i repartir el grup en grupets de quatre o cinc membres assignant a cada grup una parcel·la de bosc que vosaltres mateixos delimitareu. Els donareu un temps (de 20 a 30 minuts) perquè estudiïn el terreny i observin bé les característiques del màxim de plantes que puguin, i diguin quins possibles usos se’ls acudeixen dels vegetals que hi hagi.
 • Sol·licitar catàlegs i mostraris a empreses importadores de fusta. Podreu conèixer usos i veure diferències entre els tipus de fustes.
 • Reunir una col·lecció d’espècies o d’herbes per infusions, fent que cadascú porti les que s’usen normalment a casa seva. Podeu organitzar una degustació: L’hora del te, on puguin tastar infusions diferents tot acompanyant-les de galetetes. Posteriorment proposeu-los que identifiquin, amb dibuixos o fotografies, les plantes utilitzades.
 • Podeu visitar artesans que treballin en la transformació de vegetals (cistells, cordills, pipes, culleres, etc.), així com indústries de transformació de plantes, per veure la gran quantitat de productes que n’obtenim (farina, cervesa, oli, torrons, essències, perfums, etc.). També podeu fer una visita a la botiga d’un herbolari, per observar la varietat de plantes de què disposa i els múltiples usos que en fem. En cada cas, els participants haurien de preparar amb antel·lació les preguntes relatives al que esperen descobrir durant la visita. També podríeu organitzar una visita a algun dels equipaments que ofereixen la possibilitat de conèixer de més a prop les plantes i els seus usos.
 • Les plantes com a ornament. Feu una llista de les més conegudes com a ornamentals i després visiteu un mercat de flors o una botiga de plantes per conèixer noves espècies.
 • Un calendari amb arrels. Les plantes estan lligades a la vida quotidiana i a les nostres tradicions. Confeccioneu un calendari marcant les festes que estan relacionades amb plantes i fent un dibuix per cada mes (catifes de flors per Corpus, palmó el diumenge de Rams, avet per Nadal, castanyes per Tots Sants, etc.).
Objectius Què cal saber Desenvolupament pas a pas Avaluació

Suggeriments

 
Descarrega l'activitat    
Edat Edat: a partir de 7 anys
Durada Durada: de 40 a 60 minuts
Grup Grup: a partir de 20 participants
Materials Materials: llapis de colors (parelles de llapis del mateix color), còpia del full amb la proposta de parelles, còpia del carnet de ball, cinta adhesiva transparent i tisores, aparell reproductor de música i músiques variades, 2 caixes
Documentació necessària: Carnet ball, Llista de parelles
Documentació addicional: Plantes i tint
Espai: interior o exterior
matèries Matèries: ciències naturals i socials, educació artística (música)
conceptes claus Conceptes clau: plantes, medicines, aliments, fusta, fibra, altres derivats de les plantes, conservació dels recursos biològics, biodiversitat com a recurs
Altres conceptes Altres conceptes: plantes espontànies/cultivades, biodiversitat, productor, primeres matèries, satisfacció de necessitats
Procediments i valors Procediments i valors: observació, atenció, classificació, identificació de semblances, establiment de relacions entre elements, deducció, coordinació de moviments; apreciació, participació, reflexió