Objectius Què cal saber Desenvolupament pas a pas Avaluació

Suggeriments


Desenvolupament pas a pas

 

Preparació

 

  1. Busqueu una sala gran que tingui presa de corrent i on hi hagi una taula i diverses cadires.
    
  2. Prepareu quatre targetes amb les explicacions necessàries per a cada grup cultura  (podeu imprimir les targetes que proposem l’apartat de recursos).
    
  3. Prepareu un petit refrigeri: refrescos, galetes...
    
  4. És convenient, però no imprescindible, disposar d’un aparell reproductor de música i de CD’s.

    

   Desenvolupament de l'activitat

    

    1. Designeu dues o tres persones com a «observadors» i dividiu la resta del grup en quatre. Cada subgrup es col·locarà en una de les cantonades de la sala i rebrà una de les targetes amb les pautes de comportament que defineixen la seva cultura. Advertiu-los que l’hauran de llegir en veu baixa, de manera que els altres grups no s’assabentin del contingut de la targeta. Assegureu-vos que cada grup comprèn bé les instruccions.
      
    2. El director de l’activitat convocarà a tothom en qualitat de «Director del Centre» i invitarà solemnement a celebrar una festa de benvinguda per als estudiants estrangers. Insteu els amfitrions a atendre els seus invitats, i als invitats a comportar-se segons dicten les normes pròpies del seu grup cultural.
      
    3. Expliqueu als observadors que s’han de fixar en el que passi durant el transcurs de la festa i, al final, explicar el que han vist. Poden passejar entre els invitats o mirar des de fora del grup, com també anotar el que els cridi més l’atenció, però no poden intervenir-hi.
      
    4. Durant un temps més o menys llarg (uns 10 minuts aprox. en funció de com es desenvolupi l’acció), deixeu que cada u representi el seu paper i la festa transcorri segons la dinàmica que els participants vagin creant.
      
    5. Quan doneu per acabada la festa, interveniu novament com a «Director del Centre», inviteu a tothom a asseure’s còmodament i a prestar atenció. En primer lloc demaneu als observadors que expliquin com ha anat el desenvolupament de la festa des del punt de vista «extern», i que comentin els detalls que han observat. A continuació els components de cada grup, des de la seva condició fictícia, explicaran com s’han sentit durant la festa. Els amfitrions s’expressaran al final.
      
    6. Després d’aquesta ronda d’explicacions, demaneu als participants que s’oblidin del seu paper i retornin a la seva condició real quotidiana. Pregunteu-los com s’han sentit interpretant el paper que els ha tocat. És convenient que s’expressi més d’una persona de cada grup.
      
    7.  A partir d’aquí dirigiu una discussió ordenada sobre:
     – com els «altres» no són iguals que «nosaltres», i com el que ens permet dir «nosaltres» és precisament el que ens diferencia dels «altres»
     – com ens resulten estranys els hàbits culturals diferents dels nostres fins al punt de considerar els altres «rars» i a nosaltres «normals»
     – per què ens agrada més estar amb els «nostres» (els qui pensen el mateix, reaccionen de manera semblant, etc.) que amb persones diferents
     – la nostra identitat és quelcom sagrat; les nacions celebren la seva independència; és això contradictori amb la interdependència i la cooperació?
     – podem aprendre a valorar les diferències i acceptar-les?
     – tots els costums que vénen de fora, són per definició bons?, dolents?, perillosos?; depèn de la seva procedència?

     

    Objectius Què cal saber Desenvolupament pas a pas Avaluació

    Suggeriments

     
    Descarrega l'activitat      
    Edat Edat: a partir de (10) 12 anys
    Durada Durada: de 30 a 45 minuts
    Grup Grup: a partir de 20 participants
    Materials Materials: 4 targetes per a les instruccions, paper i bolígraf per als observadors, refrigeri (refrescos, galetes...), música (optativa)
    Documentació necessària: Targetes dels grups culturals
    Documentació addicional:  Festivitats i ornaments
     Espai: interior
    matèries Matèries: ciències socials, ètica, educació artística
    conceptes claus Conceptes clau: societat, grup social, consciència, actituds, prejudicis, valors, comportaments, tradicions i costums, convivència, cultura, identitat, diversitat cultural, comunicació
    Altres conceptes Altres conceptes: estil de vida, sentiments, hàbits, ètica
    Procediments i valors Procediments i valors: observació, anàlisi, caracterització, comparació, consideració de tendències, argumentació, generalització, valoració, manifestació de sentiments, dramatització; apreciació, esperit crític, reflexió, tolerància