canalrecerca

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font
Inici Com es fa una recerca? Etapes 3- Quin és l'estat de la qüestió?

3- Quin és l'estat de la qüestió?

 En aquesta fase has d'incloure l'estat actual del tema. És a dir, què es coneix sobre el fenomen i què s'ha escrit independentment del tipus de publicació. Més tard s'utilitzarà per a formular la hipòtesis. Qualsevol treball de recerca comporta seleccionar informació, però a vegades trobar la més convenient pot ser difícil. Segur que quan penses com trobar-la, la primera idea que et ve al cap són els cercadors via internet, però has de tenir present que pots trobar la informació de moltes altres maneres. Pensa que una bona base documental sobre el que vols investigar és el primer pas per a què la recerca sigui satisfactòria.

Visita: http://www.ersilia.org/llibre_recerca/estatquestio.html

Per més informació consultar:

  • Llistat de biblioteques i arxius que et presenta el laboratori COMSOC
  • Recercat, Dipòsit de la Recerca de Catalunya, és un dipòsit cooperatiu de documents digitals que inclou la literatura de recerca de les universitats i dels centres d'investigació de Catalunya.
  • Cercador  de treballs del Estats Units: http://www.all-science-fair-projects.com/
  • Apartat destinats a alumnes de batxillerat de la  Biblioteca Rector Gabriel Ferraté de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Llegeix un diàleg real amb un estudiant que no sap com trobar informació....

 

 Per conèixer l'estat de la qüestió hauràs de fer una revisió de les diferents fonts d'informació existents, però abans de començar hauràs de concretar el tema.
   Hola, estic realitzant el treball de recerca sobre els amish. Hem podríeu ajudar a trobar informació?
 He escrit "amish" al google i m'han aparegut 12.500.000 entrades. Imagina! No crec que es tracti d'un problema de falta d'informació. De què es tracta exactament?
  Volia fer un treball sobre els amish xo encara no el tenia gaire enfocat. L'altre dia vaig decidir que em centraria en el següent: si poden sortir i tornar a entrar a la societat amish després d'haver comprovat com és la vida a la societat moderna (com ho accepten? Quines conseqüències té? Quin percentatge de gent hi torna? I quin decideix quedar-se a viure al món modern?).
  La idea és bona però... tens pensat com obtindràs la informació que necessites? Els amish no utilitzen l'energia elèctrica i no tenen internet, imaginat com pots posar-te en contacte amb ells!
  Bé, al principi no sabia ben bé des de quin punt de vista enfocar-ho; vam estar parlant i em va venir al cap que jo l'estiu passat vaig estar als EEUU i va donar la casualitat que uns amics dels meus pares tenen una fàbrica on treballen alguns amish. Se'ns va ocórrer que podíem fer com un qüestionari centrat en el món del treball. Vam fer les preguntes i les hi vaig enviar. Ara estem esperant a veure si responen. Moltes gràcies.
 Fixa't que en realitat no sabies gairebé que volies fer i ja has enviat un qüestionari. Te n'adones que primer cal definir quins són els objectius que cerques?
 

logos.gif