canalrecerca

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font
Inici Propostes de recerca Les preguntes dels experts

Les preguntes de Jordi Sargatal

 A partir d’una conversa amb Jordi Sargatal, Director de Territori i Paisatge, al seu despatx a l'edifici de La Pedrera el dilluns 20 d'octubre de 2008, hem elaborat una sèrie de preguntes per estimular recerques interdisciplinàries sobre el valor del paisatge i de la biodiversitat, sobre la petjada ecològica i les seves conseqüències a mig i llarg termini, sobre les mobilitzacions de l’opinió pública envers els temes ambientals i sobre el que ell anomena "la seducció ambiental"...

Consulta les propostes a: http://www.ersilia.org/recerques_ambientals/mes_sargatal.htm

 

Les preguntes de Xavier Rubert de Ventós

A partir d’una conversa amb en Xavier Rubert de Ventós, celebrada a casa seva el dijous 18 de març del 2004, hem elaborat una sèrie de preguntes per estimular recerques interdisciplinàries sobre la cultura, la natura,la clonació i l’eutanàsia, l’economia i la sostenibilitat, el nacionalisme i les minories ètniques, el futur de la ciutat, tots els laberints de la identitat, els atacs terroristes, Internet...

L’objectiu de la recerca no hauria de ser tant el descobrir la-Veritat-de-les-coses com despertar la inquietud per reparar errors generalment acceptats, per compensar i fer de contrapès, per buscar-li els tres peus al gat, i aventurar-se explorant l’inconegut.

Consulta les seves propostes a: http://www.ersilia.org/canalrecerca/propostes_experts/rubert/index.htm

 

Les preguntes de Ramon Folch

 A partir d’una conversa amb Ramon Folch al seu despatx el dimarts 26 d'abril del 2005, hem elaborat una sèrie de preguntes per estimular recerques interdisciplinàries sobre la ciència, la natura, la transcendència de l'ésser humà, els valors, els artefactes quotidians, l'energia, l'escala de definició de les recerques, la complexitat i la incertesa, i un nou concepte: la bioidoneitat.

L’objectiu de la recerca no hauria de ser demostrar actes-de-fe sinó despertar la inquietud per reparar errors generalment acceptats, per compensar i fer de contrapès, per buscar-li els tres peus al gat, i aventurar-se explorant l’inconegut. 

Consulta les preguntes a:  http://www.ersilia.org/canalrecerca/propostes_experts/folch/index.htm

 

 

Les preguntes de Jorge Wagensberg

Obro els ulls, veig l’espectacle del món i, és clar, me’n meravello. Llavors,per pensar la meravella, considero les dues opcions que se’m presenten. Una: el món és un món de preguntes i la meva tasca és buscar les respostes. L’altra: el món és un món de respostes i a mi em toca descobrir de quines preguntes. Les dues actituds són acceptables, però molt diferents.

En la primera actitud, diguem-ne actitud A, la ment es col·loca al bell mig de l’univers i es pregunta el perquè de les coses. La seva preocupació és aquí la casualitat i la finalitat de tot el que s’esdevé. En aquesta opció les preguntes són sempre les mateixes i el que canvia, de tant en tant, és la varietat de les respostes. Per aquest camí s’arriba, mésd’hora que no pas tard, al coneixement revelat i a les creences. La història de les creences és la història de les bones respostes. S’avança quan canvia la resposta. La pregunta és pura rutina.

En l’altra actitud, diguem-ne B, la ment intenta excloure’s del centre de l’univers i es preocupa més sobre el com de les coses, és a dir, es preocupa per la intel.ligibilitat de tot el que s’esdevé. Aquest camí condueix, més tard que no pas d’hora, al coneixement científic i a la investigació. La història de la ciència és la història de les bones preguntes. S’avança quan canvia la pregunta. La resposta és gairebé rutina. Un paradigma és una treva entre dues bones preguntes. 

Per veure les preguntas consulta: http://www.ersilia.org/canalrecerca/propostes_experts/wagensberg/index.htm

 

 

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

logos.gif