inici Jordi Sargatal Congost de Mont-rebei Les Planes de Son Port d'Arnes Llacuna de l'Aufacada Muntanya d'Àlinyà més recerques
Planes de Son
spacer edificis sostenibles spacer fauna spacer flora spacer accesibilitat spacer
fauna

L'espai de Les Planes de Son disposa d'un Centre de fauna autòctona dels Pirineus on es poden contemplar els animals en el propi hàbitat. S'hi troben espècies como la guineu, la fagina, el cabirol, la geneta, el gall fer, l’isard, el teixó o el linx.

A l’edifici principal del Centre hi ha alguns forats a les parets per als ocells de la regió com ara les mallerengues, les cotxes fumades, les cueretes i les orenetes cuablanca, o menjadores per alimentar-ne d’altres que són de pas.

A més i seguint la pista forestal que condueix al refugi del Pla de la Font s’arriba a una esplanada des d’on es pot observar un canyet que atrau a una gran quantitat de voltors. És un punt estratègic d’alimentació suplementària per a ocells carronyaires com el majestuós trencalòs.

Propostes de recerca

Estudi qualitatiu de la fauna de micromamífers

micromamifer espai

Lloc: Muntanya d’Alinyà, Les Planes de Son, Llacuna de l’Aufacada

L’objectiu de l’estudi és inventariar les espècies de micromamífers de la zona. En cas que es pogués obtenir regularment egagròpiles d’un mateix indret es podria plantejar de fer un cens (estudi quantitatiu). Mètode: Detectar un niu d’òliba (Tyto alba). Recollir les egagròpiles que diàriament l’animal fa i determinar les espècies de micromamífers que configuren la seva dieta.

La importància de l’òliba rau en el fet que té un hàbitat molt ampli i només necessita àrees de prats i antigues cabanes de pastor per a viure-hi. A més, la seva dieta és molt poc específica i per tan reflecteix objectivament l‘abundància de les seves preses.

Atenció: Per a la realització d’aquesta activitat s’ha de fer una feina prèvia per assegurar l’existència de com a mínim un individu d’òliba a la zona.

Pots començar la recerca per aquí...

Què són les egagropiles?
http://www.xtec.cat/cdec/intercanvi/egagropiles/egagropiles.htm
Exemple anàlisi de les egagropiles
http://ciencies.udg.es/ciencies/depart/ccaa/zoologia/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

On són els ocells? Estudi de la seva distribució a Planes de Son

imatge espai

Lloc: Planes de Son

Es proposa que l’alumne prengui contacte amb els ocells de l’espai. A partir dels recursos digitals disponibles a Internet, es pot determinar quines són les espècies més abundants i elaborar un treball previ d’informació sobre aquestes espècies per tal de poder reconèixer aquestes correctament. Una mostra de les espècies més comunes a la zona és la següent: Pinsà comú (Fringila coelebs), Pit-roig (Erithacus rubecula), Merla (Turdus merula), Griva (Turdus viscivorus), Mallerenga petita (Parus ater), Gaig (Garrulus glandarius), Mallerenga blava (Parus caeruleus), Cargolet (Troglodytes troglodytes).

Es proposa investigar la distribució dels ocells dintre de l’espai segons els tipus de vegetació dominant així com determinar les hores de major activitat.

Un altre aspecte que aquesta proposta proporcionarà a l’alumne és el coneixement de les figura de protecció dels espais naturals. L’espai de les Planes de Son està inclosa dintre de la Xarxa Natura 2.000 i està classificat com a Zona Especial de Protecció de les Aus (ZEPA).

Pots començar la recerca per aquí...

Atles dels ocells nidificants de Catalunya 1999-2002
http://oslo.geodata.es/ftp/ocells/
Institut Català d'Ornitologia
http://www.ornitologia.org

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Estudi del plàncton aigües continentals

plancton espai

El plàncton són tots aquells organismes microscòpics que viuen a l’aigua (tant marina com continental). Es classifiquen en fitoplàncton i zooplàncton segon si són animals o vegetals. De la mateixa manera que en el medi terrestre trobem una alternança d’espècies marcades per les diferents estacions climàtiques , els organismes que formen el plàncton també presenten un cicle que sovint és poc conegut.

L’objectiu d’aquesta proposta és l’estudi de les espècies majoritàries que formen part del plàncton al llarg de les diferents èpoques de l’any. Aquest estudi es pot fer de manera paral·lela amb l’estudi del plàncton de la Llacuna d’Aufacada i amb l’estudi del plàncton marí. La comparació dels resultats d’aquests tres estudis pot ser molt interessant si es comparen les espècies de cadascuna de les tres àrees d’estudi.

Pots començar la recerca per aquí...

Què es el plàncton?
http://profesores.sanvalero.net/~w0548/mareasrojas.html
El zooplàncton
http://blocs.xtec.cat/epsavidaalmar/5-el-zooplancton/
Red de fitoplancton
http://www.chaco.gov.ar/APA/institucional/ambiental/Red%20de%20fitoplancton.jpg
El fitoplàncton
http://blocs.xtec.cat/epsavidaalmar/4-el-fitoplancton/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
cuadro
 
programes Planes de Son
logo Programes educatiu Planes de Son
A Les Planes de Son podeu gaudir d'un programa d’activitats d’educació ambiental per a famílies, escoles i el públic en general. El centre disposa d’un equip d’educadors que són experts coneixedors dels Pirineus i especialistes en diferents àrees naturals. Aquest programa s’adapta al tipus d’estada escollida pel visitant, la climatologia i l’estació del moment.
>> més informació

 

Activitats per l'ESO
 
foto ESO
>> més informació

 

Activitats per Batxillerat i cicles formatius
 
foto ESO
>> més informació
 
imagen superior
contacte
inferior
 
com es fa una recerca?
 
com es fa una recerca?