edu365
titulo tutor virtual
AGAUR
spacer spacer spacer spacer
empty
empty

quina metodologia?
Qualsevol recerca té una component bibliogràfica. Així, per exemple, en un treball centrat en una obra literària o en un aspecte social, hauràs de manejar molta bibliografia, però també hauràs de llegir en les recerques experimentals. En qualsevol cas, hauràs de buscar informació sobre el problema que investigues, tant per saber "que hi ha" com per documentar teòricament tot allò que investigues.

També, de bon començament, caldrà que facis un pla de treball, és a dir, planificar i posar terminis a les fases o parts de la recerca. Si utilitzaràs l’enquesta en el treball de camp, hauràs de dissenyar-la i pensar a qui la passaràs, si has de fer un experiment hauràs de dissenyar-lo tenint en compte la hipòtesi, les variables i les mesures o observacions que realitzaràs, si has pensat en una entrevista hauràs de començar a formular les preguntes, si has de fer un projecte tecnològic hauràs de planificar-lo i pensar en els materials que necessites.

No oblidis que durant aquesta fase, que podria dir-se també “com faré la meva recerca?” has d’escriure: has d’elaborar fitxes dels llibres, articles o notícies que consultes, fer esborranys d’enquestes, planificacions d’experiments i tot allò que faràs al llarg de la investigació.

empty
 
tutor  
empty  
emptytutor Vols saber quines inquietuts tenien tres estudiants sobre metodologia? Pot ser les seves dubtes són les teves! Lleigeix a sota que preguntaven sobre un projecte de recerca dels Amish, sobre Goethe i el romantisme alemany o, sobre un projecte de construcció de un microbot rastrejador...
 
 
l  
empty

Hola un altre cop, estic fent el treball de recerca sobre els amish.
 
Bé, al principi no sabia ben bé des de quin punt de vista enfocar-ho i em va venir al cap que jo l'estiu passat vaig estar als EEUU i va donar la casualitat que uns amics dels meus pares treballen en una fàbrica en la que també hi treballen alguns amish. Se'ns va ocórrer que podíem fer com un qüestionari centrat en el món del treball. Vam preparar les preguntes i les vam enviar cap allà, ara estem esperant a veure si ens responen.
 

 
l  
tutor

Voldria que em contestessis un parell de preguntes.

1.- És un qüestionari per passar a moltes persones? En quantes pensaves? Tens idea del que representa, des d'un punt de vista estadístic, passar un qüestionari a més, o menys, de trenta persones?
 
2.- Quin tipus de preguntes fas? 

 
l  
 

En un primer moments havia pensat en que les preguntes les respongués només una persona, però quantes més en puguin respondre, millor. També vaig pensar que potser alguns d'ells no vulguin respondre, per tant, el que arribi serà ben rebut!
 
Les preguntes se centren en l'àmbit del treball. Us en faig cinc cèntims:

  1. On treballes?
  2. Com et desplaces fins la feina?
  3. El fet de ser amish t'ha dificultat aconseguir feina?
  4. Quan vas decidir buscar feina "fora" del teu nucli?
  5. Quin contacte tens amb els companys de fora?
  6. Tens mòbil?
  7. Et trobes a gust treballant?
  8. I preguntes que d'una manera una mica indirecte intenten apropar-se a la seva vida.

També van fer una petició per veure si em podia posar en contacte amb un amish jove per xerrar amb ell i que ens expliqués alguna cosa.
 
Ara estem a la espera que ens retornin tot el material.
 

 
l  
tutor

Hauries de comprovar que realment t'ajudaran a respondre la teva pregunta inicial i confirmar o refusar la teva hipòtesi. Ara mateix la pregunta sobre el mòbil no l'entenc. Creus que hi ha amishs que utilitzen mòbils? Coneixes la metodologia que empren per acceptar o refusar les noves tecnologies? Sobre la pregunta 4 tinc els meus dubtes, no estan tots els joves amish obligats a treballar durant un temps fora de la seva comunitat?

És molt important documentar-se bé abans de redactar les preguntes d'un qüestionari o enquesta. No s'han de fer preguntes obvies i/o absurdes i, repeteixo, s'han de dirigir sempre a respondre la teva pregunta inicial. També és molt important no condicionar les respostes i deixar llibertat de decisió a l'enquestat/da.

També et seria útil passar les mateixes enquestes (o amb molt poques modificacions) a companys de treball que no siguin Amish. Et pot ser molt útil per comparar respostes. I serà molt més fàcil que et contestessin.

Tan sols com a curiositat, en un treball sobre immigració pots anar a consultar als immigrants i fer-los una enquesta. El més segur és que no et contestin. Si ho fan, fàcilment et mentiran per satisfer les teves expectatives, potser no t'entendran, s'inventaran les respostes o no sabran que respondre. Per exemple a la pregunta: quins serveis us pot oferir l'administració per facilitar-vos l'accés als serveis públics? La resposta serà :-O Quina és la solució? Anar als serveis que els ofereix l'administració: CAP, serveis socials, centres escolars... I pregunta-ho a ells mateixos.
 

 
l  
Diàleg (tema literari)  
  Estic fent un treball de recerca sobre Goethe i el romanticisme alemany. He pensat en preparar una fitxa comuna a totes les lectures per tenir-les degudament organitzades i fàcilment consultables. Com ho veieu?
 
 
l  
tutor Estàs fent un treball bibliogràfic i hauràs que revisar la literatura escrita per l’autor, escollir algunes de les seves obres i estudiar-les a fons, a més de la literatura existent publicada sobre el autor i el romanticisme alemany. T'has plantejat la problemàtica que comporta estudiar un autor a partir de traduccions? Realment són fiables? Quines triaràs i perquè? Aniria molt bé que fessis un guió per veure els passos a seguir en la recerca, i un llistat sobre el recull de lectures a fer. Em sembla molt bé que preparis una fitxa, quan la tinguis acabada ens la pots enviar i la comentarem
 
 
l  
 

He establert unes lectures i uns procediments.

Durant aquest estiu serà el moment per introduir-me de manera intimista (de tu a tu) amb Goethe.
 

 
l  
tutor En bona hora, es presenta un estiu molt intens, inoblidable.
 
 
l  
... al setembre  
tutor Com va el treball?
 
 
l  
  Sincerament estic estressat. No tinc quasi res fet. He escrit un petit context històric d'Alemanya; tinc en brut dos terços de la biografia del senyor Goethe que va viure molt i molt (molt de temps i molt viscuda). Falten les definicions de Romanticisme, Classicisme, etc. Això pel que fa al treball escrit. Pel que fa a lectures, tinc el Werther i les Màximes i reflexions llegits, i el Viatge a Itàlia ja l'estic acabant. Però resulta que aquest últim és infumable. tot i així, n'he après molt. Em falten el Faust, el Wilheim Meister, Les afinitats electives, Poesies, Converses amb Goethe (d'Eckerman) i alguna cosa més.
 
 
l  
tutor Veig que vas ben encaminat i necessites poca ajuda
 
 
l  
Diàleg (Projecte tecnològic)  
spacer  
  Vull construir un microbot rastrejador que sigui capaç de seguir una línia dibuixada al terra sense equivocar-se ni aturar-se durant el recorregut.
 
 
l  
tutor Per realitzar un projecte de disseny, construcció o creació d'un objecte, una maqueta, una pàgina web, un programa, etc., s'aplica un mètode de treball conegut com a procés tecnològic.

Com a primer pas dins de la metodologia hauràs d'esbrinar quines solucions s'han donat fins al moment i quines solucions ofereix el mercat a problemes similars. Es pot cercar informació en llibres, revistes, catàlegs, webs, visitar tallers i comerços especialitzats. També pots demanar l'opinió de persones expertes en el tema. Així mateix, cal valorar les possibilitats i el cost de realització del projecte per tal de garantir-ne la factibilitat.
 
A partir de la informació obtinguda, hauràs de plantejar possibles solucions al problema, avaluant els pros i contres de cada opció.

Pensa però, que la solució que proposis ha de ser nova i diferent a les existents. No estàs fent un kit comprat a una botiga!
 

 
l  
 

Ja he cercat informació mitjançant diverses fonts: Informació escrita sobre micro robótica, electrònica digital, entrevista (a un profe de la EUPMT).

Començo a tenir idees sobre les diferents solucions, com per exemple l’opció de triar entre electrònica digital o microcontrolador, o de fer que el microbot pugui escollir, en una bifurcació, un dels possibles camins.
 

 
l  
tutor Ha arribat l'hora de decidir. Per escollir el disseny més adequat hauràs d'analitzar diversos factors (resposta al requeriment, possibilitats de realització amb el material i equipament disponible, originalitat del producte, cost, estètica, impacte ambiental de la proposta...) i avaluar cada idea.  
spacer

Quines técniques hi ha per cercar informació?

cercar informació
..
Com és fa una enquesta?
..
Com és dissenya un experiment?
..
Com és fa una entrevista?
..
Tipologia Treballs de recerca
tipologia recerca
 
 
ajuda'ns a millorar aquest recurs
 
crèdits | mapa del web | contacte
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Quin és el tema? Quina és la pregunta? Quin és l'estat de la qüestió? Quines hipòtesis? Quina metodologia aplico?
Com obtinc resultats? Com analitzo resultats? Quines conclusions? Com presento la recerca? A on publico la recerca?