Pàgina inicial 
Ens mourem a prop?
Descripció escenari

 

Has seleccionat el camí social.

És la continuació d'un escenari de baix creixement econòmic, tecnològic i baixa població, però amb una societat cohesionada i amb forta consciencia ambiental. S’apliquen polítiques educatives que a mig i llarg termini fan reduir la demanda de transport motoritzat, trencant la tendència actual entre creixement econòmic i creixement de la mobilitat. Els límits de velocitat a les carreteres i les regulacions en el ús del territori, que fan les ciutats més denses i compactes, condueixen a un augment del transport públic. El trànsit interurbà es redueix pel que fa a viatges a curt termini. Hi ha un procés ràpid de reducció del CO2 des de l’inici , però també hi ha un declivi econòmic quan es mesura en termes del PIB.

Aquest és un escenari BBM. Representa que té una població Baixa, una economia Baixa i una tecnologia Mitja. Vols saber quines són les seves emissions de C02 i altres signes vitals?

22
Descripció escenari
VIDEO ARCO SANTI

ArcoSanti

Video: ArcoSanti, un exemple de societat que ha optat pel camí del decreixement.
Documental de Paolo Soleri

Imatge: Slow cities

"En busca de la calma perdida. El entorno rural y su ritmo atraen cada vez a más profesionales liberales al campo"

Article sobre l'increment de les "Slow cities" a Europa’

Enric Duran

"Vamos a crear modelos de sociedad autogestionada"

Entrevista a Enric Duran, activista social, conegut com ‘el Robin dels Bancs’

Carlo Petrini

La primera novel de Carl Honoré, Elogi de la lentitud: un moviment mundial que desafia el culte a la velocitat , narra la història de la nostra relació cada vegada més depenen del temps, aborda les seves conseqüències i la dificultat de viure en aquesta cultura accelerada que hem creat.

http://www.carlhonore.com/

Carlo Petrini

"Le hemos robado el alma a la comida"

Entrevista a Carlo Petrini, Ecogastrónom, Fundador de Slow Food

Fritjoh Capra

"Mente y materia son las dos caras de la misma moneda"

Entrevista a Fritjoh Capra, doctor en Física Teórica, escriptor científic dedicat a les ciències de la vida

Serge Latouche

“¡Necesitaremos treinta planetas como éste!”

Entrevista a Serge Latouche, Defensor del decreixement

George Ritzer

"El consumismo endeuda a los estadounidenses"

Entrevista a George Ritzer, Estudia la Macdonalització de la societat

 
22
22
Personatge

 
Senyor

Vaig anar a viure a un poble abandonat del Pirineu un bon dia: senzillament necessitava deixar de córrer com un boig amunt i avall sense saber per què. Tenia la sensació d’haver perdut el control de la meva vida, tot hora connectat a sistemes de comunicació que quasi em deien què havia de fer o deixar de fer. No em va sorprendre que al cap dels anys molta altre gent volgués fer gairebé el mateix que jo. Hem muntat una cooperativa de consum i treball, com les que somiaven els primers llibertaris, com deia Krupovnik: petites comunitats vinculades a la natura, i interconnectades amb la resta del món. Ningú és propietari de res que no utilitzi. Consumim allò que sigui de més a prop i fem intercanvis. Realment que tinc tot el que necessito i més. Ens hem atrevit a viure com a éssers humans, i no pas com a màquines: millor viure lliurement seixanta o setanta anys, que eternitzar-se com una màquina qualsevol! Tots cooperem en les feines diàries, el bestiar i l’hort, la neteja dels carrers, l’educació. Cadascú ofereix el millor que sap fer. L’any passat vaig construir els vitralls per la sala de meditació del nou edifici. I l’any vinent me’n vaig en vaixell a Sudamèrica a una comunitat del Brasil amb la que estem especialment relacionats. Allà m’hi estaré un parell d’anys: viatgem poques vegades a la vida, però lluny. Al llarg de la meva vida havia perdut gran part del meu temps buscant la felicitat, amb un cotxe nou, un augment de sou... sempre quelcom extern. Sempre estem buscant fora, el que en realitat ja tenim. Volem aprendre el que ja sabem. Viure sempre mirant el passat o el futur, no ens deixa viure el moment actual, el present, el "ara" amb tota la seva plenitud. El present és tot el que tenim, però tenim el deure de deixar a les properes generacions un món al menys com el que hem trobat.

22
22
Visionari

 

"Jo objecto contra la imperant religió del creixement econòmic. Es venera el creixement com a fi en si mateix, es persegueix sempre créixer per créixer. ¡És una cosa irracional i suïcida! ".".

Serge Latouche

play

Serge Latouche és un economista francès que promou i explora un nou sistema econòmic. Viu a París i es professor emèrit d’economia a la Universitat de París –XI. Es defineix com a objector de l’actual model de creixement econòmic. Defensa un canvi, manté que l’actual creixement econòmic és insostenible i cal frenar-lo i decréixer. El nou sistema econòmic que proposa és el denominat decreixement. El moviment del decreixement encara que va més enllà, comparteix l’esperit del moviment de la simplicitat voluntària. La seva filosofia es podria resumir en: Viure millor amb menys. Algunes actituds dels defensors d’aquest model son:

» Relocalizar les activitats i que la producció se situï prop del consumidor.

» Adoptar el programa de l'agricultura propera a la població.

» Penalitzar contundentment la despesa publicitària.

» Fer un balanç seriós sobre la innovació tecnològica i reorientar la investigació científica i tècnica en funció de les noves aspiracions.

» Adoptar un estil de vida més moderat que redueixi la nostra addicció al consum.

Altres visionaris...

22
 
espacio

5 passos

Per experimentar: Es pot imaginar el futur científicament? Visions de 4 escenaris extrems | Crea els teus propis escenaris de futur

Per llegir: Diguem com et mous i et dire qui ets! | Com serà Europa al 2050? Tendències de futur | 2005-2050: un període en transició | Visions sobre l'impacte social de la tecnologia | Quin impacte ambiental té el transport | Mobilitat urbana: La ciutat de dues velocitats |Què opines dels futurs que profetitzen els gurus? | Per què ens hauriem de creure els resultats dels simuladors?

22
 
espacio
   Generalitat de Catalunya      Fundació Ersilia

Aquest recurs està basat en el projecte Transvisions, desenvolupat per Tetraplan (Copenhaguen), Mcrit (Barcelona), ISIS (Roma) and Leeds University (Leeds) al 2008 - 2009 per la DGTREN de la Comissió Europea. Podeu veure el darrer informe sobre el futur del transport a Europa: http://ec.europa.eu/transport/publications/doc/2009_future_of_transport_en.pdf


22

Més informació: info@ersilia.org